Geluidsinstallaties in de wagen

Submitted by Jochus on Mon, 01/02/2010 - 22:17 | Posted in: RealDolmen

Vandaag deze mail ontvangen in mijn mailbox van 't werk (mail werd naar alle personeelsleden gestuurd)

Geluidsinstallaties in de wagen

Blootstelling aan te veel lawaai kan zowel tijdelijke als blijvende gehoorstoornissen veroorzaken. Blijvende gehoorschade kan onmiddellijk ontstaan als gevolg van plotseling optredend extreem hard en explosief geluid. Doorgaans echter ontstaat gehoorverlies geleidelijk als gevolg van langdurige blootstelling aan geluid op een regelmatige basis.
Gehoorverlies is niet het enige probleem dat zich kan voordoen; bij aan veel geluid blootgestelde personen kan zich tinnitus (oorsuizingen) ontwikkelen (al dan niet tijdelijk). Dit is een benauwende conditie die aanleiding kan geven tot slaapstoornissen.
Preventie en veiligheid eindigt echter niet buiten de werkomgeving en -uren. Daarom willen we even de aandacht vestigen op een factor waar we bijna dagelijks buiten de werkomgeving aan blootgesteld worden, namelijk de geluidsinstallatie in de wagen.
In deze kleine omgeving kunnen we inderdaad extreem hard en explosief geluid creëren welke tijdelijke en blijvende schade kan veroorzaken. Ook kan dit met zich meebrengen dat we hierdoor waarschuwingsgeluiden van o.a. politie en ziekenwagens niet waarnemen of concentratieverlies hebben.
Besluit: alles waar een “te” voor staat (TE veel, TE weinig) wordt afgeraden. MET MATE duurt het langst. Zorg dat je na het instellen van het geluidsniveau nog een gesprek in de wagen kan voeren en dat je het omgevingsgeluid nog kunt waarnemen. Of denk eens aan je favoriete deuntjes tijdens het autorijden. Je wilt deze toch blijven horen?

Stof om tot na te denken. Zelf weet (en besef) ik dat mijn radio altijd veel te luid staat. Waarom? Omdat het nu net eenmaal zo lekker klinkt. Het is leuk als je de hoge en lage tonen zo scherp kan horen.
Thuis staat de muziek nooit luid op. Ik woon in een appartement en zou zelf niet graag hebben dat er daar ene naast mijn deur heavy metal zit af te spelen :-).
Ik ben naar bepaalde evenementen geweest waar de muziek zodanig luid stond dat mijn oren echt pijn deden op bepaalde beats. Sindsdien heb ik altijd oordopjes bij. Als het echt té hard wordt, haal'k ze boven.

Een tijdje geleden was er reclame op VT4 over een ringtoon die enkel jonge mensen konden horen. Je kon gewoon in de klas bv opgebeld worden met je geluid aan; een oudere docent/leerkracht ging die ringtone nooit horen. Nu betrapte ik mezelf er op dat ik mij ook al tot die oudere categorie mag rekenen, want ik hoorde helemaal ... niets :-). Misschien toch wat beter die radio stiller zetten?

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Full HTML

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <cpp>, <css>, <html5>, <java>, <javascript>, <php>, <sql>, <xml>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.